Pages

Subscribe:

2.13.2012

Makula Dejenerasyonu ve Beslenme

Makula Dejenerasyonu ve Beslenme
makula dejenerasyonu ve beslenme
Makula Dejenerasyonunu önlemede veya durdurmada hangi besinler tüketilmeli?
Makula dejenerasyonuna neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemekte ama 50 yaş üzeri olmak, sigara tüketimi, genetik yapı, kilo ve şeker düzensizliği maalesef tetiklemektedir. Genetik etkinin yüksek olmasının yanı sıra beslenme alışkanlıklarının değişmesi riski azaltabilmektedir.
İhtiyacımız ölçüsünde bütün besin gruplarından yeterli düzeyde beslenmek, sebze ağırlıklı, uygun miktarda fındık, badem, ceviz tüketmek ve et olarak da ağırlıklı olarak balık tercih etmek, şekerli ve hamurlu yiyecek tüketimini azaltmak makula dejenerasyonu riskini azaltabilmektedir.
Amerika’da 4000 kişi üzerinde yapılan bir çalışma sonucuna göre;
Gözün makula bölümünü güçlendiren C vitamini, E vitamini, Çinko, Lutein, Zeaxantin ve Omega-3 yağ asitlerinden zengin beslenme biçimi dejenerasyonu azaltmaktadır. Fakat göz sağlığı için büyük önem taşıyan ve havuçta da bulunan beta-karotenin ise makula dejenerasyonu riskini azaltmadığı belirtilmektedir.
Bunların yanı sıra deneklerin düşük glisemik endeksli yani kan şekerini hızlı yükseltmeyen yiyecekler tükettiği, bu nedenle kan şekerlerinin de regüle olduğu bildirilmektedir. Kan şekeri düzensizliği göz sağlığını da negatif etkilemektedir.
Göz sağlığını koruyan besin öğeleri birçok yiyecekte bulunmaktadır;
C vitamini; turunçgillerde bol miktarda, ayrıca taze sebzelerde, maydonozda, kabakta, soğanda ve domateste
E vitamini; tahıl ve kurubaklagiller, kuruyemişler, ıspanak, kabak, lahana, marul gibi yeşil sebzelerde
Lutein ve Zeaxantin; yumurta, ıspanak, brokoli, bruksel lahanası, sarı renkli meyvelerde
Çinko; deniz ürünleri, et, karaciğer, fındık, ay çekirdeği, süt ve yumurtada
Omega-3; yağlı balıklarda, ceviz, badem, soya filizi, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, keten tohumu ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunmaktadır.
Makula dejenerasyonu gözde görme kaybına neden olabilmektedir. Sağlıksız beslenme şekli, karbonhidrat ağırlıklı beslenme riski artırmaktadır.





Dyt. Özlem Sert Aydın
http://www.ozlemsert.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız