Pages

Subscribe:

3.02.2012

Vejetaryen Beslenme

Vejetaryen Beslenme
yag yakimini hizlandiran yiyecekler
Vejetaryen kelime anlamıyla et yemeyen demektir. Et, tavuk, balık, yoğurt, süt, yumurta tüketmeyenlere vegan, süt içenlere lakto vejetaryen, et tüketmeyip sadece yumurta tüketenlere ovo vejetaryen, kırmızı et tüketmeyip sadece beyaz et tüketenlere semi vejetaryen, sadece yumurta ve süt tüketenlere lakto ovo vejetaryen denilmektedir.
İnsan vücudu yapı itibariyle bütün besin gruplarından ihtiyacı ölçüsünde almak durumundadır ve vejetaryen kişilerin beslenmelerine daha da özen göstermesi gerekmektedir.
*Basit karbonhidrat tüketiminden kaçınılmalıdır, içeriğindeki hem yetersiz besin öğeleri hem de hızlı kilo artışını tetiklemesi nedeniyle kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir.
*Vejetaryenlerde protein eksikliği görülebilmektedir,bitkisel kaynaklı proteinleri gün içerisinde bir öğünde tüketmelidirler. Kuru fasulye, barbunya, yeşil mercimek, nohut, soya fasulyesi eğer vegan değillerse yoğurt ile birlikte tüketilmelidir.
*Eğer yumurta tüketebiliyorsanız hergün 1 adet yumurtayı ya kahvaltınızda yada sebze yemeğiniz içerisinde veya salatanızda tüketin.
*Veganlarda sıklıkla görülen kalsiyum ve demir eksikliğini önlemek için bol yeşil sebze tüketilmeli, kuruyemişlerden destek alınmalı, sebze içerisine soya ilave edilmeli.
*Süt içmeyen veganlar da yine sütün yerine soya sütü tüketmelidir.
*Kepekli ve mayalanmış ekmeklerden uzak durulmasında fayda var. Vejetaryenlerde görülen mineral eksikliklerini tetikleyici özelliği vardır.
*Çay ve kahve tüketiminizi sınırlandırın, özellikle yemekten hemen sonra tüketmeyin.
*Soya, tüketimi açısından çok tartışılan bir besindir ama vejetaryen beslenmesinde tüketimi önerilmektedir. Özellikle zenginleştirilmiş soya ürünlerini tercih etmenizde fayda var.
*Kuruyemişler zengin protein içeriğiyle gün içerisinde tbir ara öğünde üketilmelidir.
*Her öğününüzde salata tüketin, sebzeleri pişmiş olarak değil daha çok çiğ tercih edin ve içerisine yeşil biber, limon suyu ve domates ekleyin.
*B12 eksikliği yine sık görülen bir durumdur gerekirse supleman takviyesi gerekebilir. Eğer sıklıkla kahvaltılık tahıl ürünleri tüketiliyorsa bu eksiklik görülmeyebilir.

Sağlıklı Beslenin, Sağlıklı Yaşayın..
Dyt.Özlem Sert Aydın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız