Pages

Subscribe:

4.17.2012

Böğürtlen Rubus sp Faydaları nedir nerede yetişir

Böğürtlen Rubus sp
Yerli Amerikan kadınların düşüğü engellemek için böğürtlen yediğini biliyor muydunuz?
Hikâyesi Nedir?
Böğürtlenler, gül familyasına ait çalılardır. Böğürtlen tarlaları her sene meyve verir. Himalaya, Marion, Silvan, hep yeşil ve siyah elması da içeren birçok türü vardır. Hep yeşil (Evergreen) türü satılan ana türüdür. Böğürtlenlerden genelde ahududu ile hibrit meyve yapılır.
Böğürtlenin Tarihi
Hep yeşil Böğürtlenin, Kuzey Avrupa’da yetiştiği ve göçmenler
1850 yılında böğürtleni Doğu Birleşik Devletler’e götürmeden yüzyıllar önce İngiltere’de ünlü olduğu bilinir. Göçmen kuşlar, böğürtlenin ün kazandığı Pasifik kıyısına, batıya doğru böğürtlen tohumlarının yayılmasına yardım etmiştir. Himalaya böğürtleni Birleşik Devletlere Almanya’dan gelir ama gerçek kökeni Asya’da bulunabilir.
 Böğürtlenin bu türü, Pasifik’in kuzeybatısında oldukça yaygındır. Böğürtlenler Cascade ve Sierra Dağı otlaklarında bolca bulunur.
Böğürtlen Nerede Yetişir?
Dünyanın en büyük üreticileri Şili, Birleşik Devletjer, Guatemala, Meksika, Ekvator, Romanya ve Türkiye’dir. Birleşik .Devletler
 içinde başta gelenler Oregon Kaliforniya, Teksas, Georgia ve Arkan sas dır.
Neden Böğürtlen Yemeliyim?
Böğürtlenler antioksidan açısından zengindir. Bir test tüpü çalışması çay üzümü, yaban mersini, çilek ve ahududuyla karşılaştırdığında böğürtlenin en yüksek antioksidan kapasitesine sahip olduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca C vitamini, lif ve antikanserojen özellikleri olan tanen, flavonoid ve cyanidin fıtokim yasalları açısından zengin
 dir. Ayrıca kalp rahatsızlığı riskini azaltabilen ve alerjisi olan insanlarda histamin faaliyetini durdurabilen bir antioksidan olan kuersetin gibi catechinler içerir.
Doğal İlaçlar
Damıtılmış su ve böğürtleni karışımdan yapılan içeceği her sabah düzenli olarak içmenin bağırsak faaliyetlerini hızlandırdığı bilinmektedir. Böğürtlen yapraklarını çiğnemek veya az önce bahsi geçen içeceği içmek, dişeti kanamaları ve boğaz ağrılarını iyileştirmeye yardım edebilir. Yanıkları iyileştirmek ve rahatlatmak için yanık bölgeyi
 böğürtlen yapraklarıyla nazikçe övün.
Tam Bir Hayat Kurtaran!
KOLON VE KARACİĞER KANSERİ: İnsan hücresi çalışmaları, böğürtlendeki bileşenlerin serbest radikalleri yakaladığı, kara
ciğer ve kolon hücrelerini hasardan koruduğunu göstermektedir.
AKCİĞER KANSERİ: İnsan akciğer kanser hücreleri üstünde
yapılan çalışmalar böğürtlen özünün kanserin daha fazla gelişmesini
önlediğini göstermektedir. Fareler üzerine yapılan bir çalışma, böğürtlendeki antosiyanin özünün (cyanidin 3 glukozit) tümör gelişimini ve
 metastazı (kanser hücrelerinin yayılması) engellediğini ilk defa kanıtladı.
YEMEK BORUSU KANSERİ: Böğürtlenlerin, laboratuar farelerinin yemek borusu kanseri hücrelerinin gelişimini azalttığı ve engellediği kanıtlandı.
Böğürtlen İle İlgili İpuçları
SEÇİM VE SAKLAMA:
• Koyu renkli, pürüzsüz ve parlak böğürtlenler bulmayacaksın.
• Çürüğü veya eziği var mı diye bakın, çünkü bu böğürtlenin çabuk bozulmasına yol açar.
• Buzdolabında saklayın. Sadece üç gün dayanabilir ve en lezzetli
 hali için hemen tüketilmelidir.
HAZIRLAMA VE SERVİS ÖNERİLERİ:
• Kullanmadan hemen önce böğürtlenleri soğuk suda yıkayın.
Eğer dondurmaya karar verdiyseniz, soğuk suda yıkayın ve hemen buzluk kabına koyun.
• Böğürtlenleri sade yiyin ya da yoğurda, tahıl gevreğine veya
meyve salatasına koyun.
• Donmuş böğürtlenlerle marmelat veya reçel yapın.
 • Böğürtlen kurabiye ve turtalarda kullanmak için ideal bir meyvedir.
Basit Böğürtlen Gevreği
Sharon Gretto
 Servis: 8 kişilik • Hazırlama ve Pişirme Süresi: 40 dakika
Bu tarif 5 adet enerji deposu yiyecek içerir.
MALZEMELER:

4 su bardağı böğürtlen, taze veya donmuş
‘A su bardağı + l yemek kaşığı çok amaçlı un
‘A su bardağı bal
‘/ su bardağı esmer şeker
3 yemek kaşığı limon suyu
‘/ı su bardağı yulaf ezmesi
‘/t su bardağı + l yemek kaşığı katkısız buğday unu
4 yemek kaşığı margarin

HAZIRLANIŞ:
Fırını önceden 375 derecede ısıtın. Geniş bir kâseye böğürtlen,
bal, limon suyu ve iki undan da birer yemek kaşığı koyun. Turta tabağına yapışmayı önleyici yemek spreyi sıkın ve karışımı dökün. Ayrı bir kâsede, kalan unları, esmer şekeri, yulaf ve margarini karıştırın.
Ufalanana kadar çatalla karıştırın. Böğürtleni! karışımı üstüne serpin.
30 dakika veya kızıl bir renk alana kadar pişirin.

BESİN ÖĞELERİ:
Kalori: 220; Toplam yağ: 5gr.; Doymuş yağ oranı: l,5Jgr.; Kolesterol: O mg.; Sodyum: 50 mg.; Toplam karbonhidrat: 43 gr.; Lif: 5 gr.;
Şeker: 27 gr. ; Protein: 3 gr.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız