Pages

Subscribe:

4.15.2012

Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın yolları

Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın yolları
İlkbaharın gelmesiyle birlikte kendini gösteren bulaşıcı hastalıklar, çocukların sağlığını tehdit etmeye başladı.

SU ÇİÇEĞİNDE KESECİKLER KAŞINMAMALI
Bahar mevsiminde en sık görülen hastalıklardan birinin suçiçeği olduğunu ifade eden Dr. Pelin Akgün Gerçek, ateş, nezle, öksürük ve pembe su dolu keseciklerle beliren suçiçeğinin 2-3 hafta kuluçka süresinin olabileceğini söyledi. Sürekli kaşınan su keseciklerine karşı anne ve babaları uyaran Gerçek, çocukların doktorun vereceği losyonları kullanmalarını ve su keseciklerini kaşımamasını; aspirinin ise kesinlikle kullanılmamasını istedi.
BOĞMACA HAVALEYE NEDEN OLABİLİR
Doruk Sağlık Grubu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Akgün Gerçek; bakterilerin etkisiyle oluşan; nezle, gözlerde sulanma, burunda akıntı, öksürük, kusma, morarma gibi belirtiler gösteren boğmacanın, havaleye neden olabileceğine dikkat çekti. Akgün Gerçek, bebeklere özellikle ilk altı aya kadar çok dikkat edilmesini istedi. Tedavide 15 gün süreyle antibiyotik kullanılması gerektiğini vurgulayan Gerçek, rahat solunum için su buharı takviyesi yapılabileceğini ifade etti.
KABAKULAK HASTALARI EKŞİDEN UZAK DURMALI
Kabakulak hastalığının kulak altındaki ve önündeki bezelerin iltihaplanması ve şişmesi sonucu; ateş, baş ve karın ağrısı, mide bulantısı, öksürük gibi bulgularla kendini gösterdiğini belirten Gerçek, hastalığın 2 hafta kuluçka süresi olduğunu söyledi. Hastalık boyunca tükürük salgısını arttıracak limon, sirke gibi ekşi besinlerden uzak kalınmasını isteyen Gerçek, parasetamol içeren ilaçların ağrı ve ateş düşürücü olarak kullanıldığını belirtti.
EN TEHLİKELİ ENFEKSİYON HASTALIĞI KIZAMIK
Dr. Pelin Akgün Gerçek, ateş ve öksürüğe ilave olarak gözlerde kızarıklık, akıntı ve çapaklanmayla görülen kızamık hastalığının enfeksiyon hastalıkları içinde en ağır ve tehlikeli grupta yer aldığına dikkat çekti. Gerçek; “Döküntüler boyun ve alın bölgesinden başlayarak, hız­la tüm vücuda yayılır. Kuluçka süresi ortalama 2-3 hafta kadardır. Bulaşıcılık, döküntüler kuruyana kadar devam eder. Kızamık sıklıkla ortakulak ilti­habı, zatürre gibi hastalıkların oluşmasına neden olabilir. Hatta hastalık kalp yetmezliğine kadar giden ciddi boyutlara varabilir. Çocuğun bol bol su içmesi gerekir; bu ateş sırasında kaybedilen sıvının geri kazanılmasını sağlayarak vücudun su dengesini korur. Ayrıca, ateşi dü­şürmek için parasetemol içeren ilaçlar kullanılır” dedi.
KIZIL, TEDAVİ EDİLMEDİĞİNDE KÖTÜ SONUÇLAR DOĞURUYOR
Kasıklarda kol ve boyunda yoğun kızıl renkte döküntü ile kendini gösteren kızıl hastalığında dilin çilek rengini aldığını belirten Akgün Gerçek, yüksek ateş, mide bulantısı, boğaz ağrısı, iştahsızlık ile görülen hastalığın, bir gün ile bir hafta kuluçka dönemi olduğunu kaydetti. Gerçek, tedavisi antibiyotikle yapılan hastalığın, sinüzit ve ortakulak iltihabına neden olabildiğini ve tedavi edilmediğinde ise kalp romatizması ya da böbrek hastalıklarına yol açabileceğinin altını çizdi.
ANNE VE BABALAR AŞI İLE HİJYEN KONUSUNA DİKKAT ETMELİ
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Akgün Gerçek, “Okula ya da kreşe gidecek tüm çocukların aşı programı tamamlanmış olmalıdır. Hatta aşısı olmayan çocukların kaydının yapılması doğru değil. Çünkü çocuklar hastalıkları birbirine çok çabuk bulaştırabilir. Hastalıkların bulaşmasının önlenmesinde ikinci dikkat edilmesi gereken konu ise hijyendir. Küçük yaştan itibaren çocuklara özellikle yemekten önce ve tuvaletten sonra el yıkaması öğretilmelidir. Çocuğun tırnak yemesi önlenmeli, sık sık banyo yapması sağlanmalı ve kıyafetlerinin temizliğine dikkat edilmelidir” ifadelerini kullandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız