Pages

Subscribe:

4.19.2012

düşük yapmayı engellemenin yolları





YAYGIN ADI: Kartopu, Kara alıç
LATİNCE ADI: Viburnum prunifolium
FAMİLYASI: Caprifoliaceae
KULLANILAN BÖLÜMÜ: Kabuğu
Kartopunun Faydaları ve TANIMI
Yapraklarını döken bu ağaç-çalının boyu yaklaşık 1,5-5 metre arasında olur. Dalları yivli, kabuğu kırmızı, kahverengidir. Çiçeklerinin tepeleri beyaz kaplı, meyveleri ise parlak, mavi, siyah, sulu tanelerdir.
Kartopunun Faydaları ve YETİŞTİĞİ YER
ABD’ye özgüdür. Kuzey kesimlerde çalı, güneyde ise küçük bir ağaç olarak yetişir.
Kartopunun Faydaları ve HALKBİLGİSİ VE GELENEKSEL KULLANIMI
Amerika Yerlileri kartopunun meyvesinden, reçel; dallarından ise sepet yaparlardı. Güney’de köle sahipleri, daha fazla köle çocuk doğursunlar diye kadın kölelere zorla kartopu verirlerdi. XIX. yüzyılda, kendilerine eklektik adını veren doktorlar grubunun kullandığı bir tıp metni olan King’in Amerikan Dispanseri’nde bu kullanımdan söz edilir: “Çiftlik sahipleri kadın kölelerinin hamile oldukları dönemlerde istemli düşük yapmalarını engellemek için demlenmiş kartopu içmelerini şart koşardı; bu, gayet alışılmış bir durumdu…”
Kartopunun Faydaları ve TIBBİ KULLANIMI
Amerika Yerlileri, Avrupalıların, Kuzey Amerika’ya yerleşmelerinden çok önce, kartopunu ilaç olarak kullanıyorlardı. Menopoz ve regl dönemi kramplarını gidermek, doğum sonrası ağrıları hafifletmek ve düşük yapmayı önlemek için kabuğunu kaynatıp özünü çıkarır, içerlerdi. Akraba türleri, kan düzensizliklerinden migrene, çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılırdı. Eklektiklerin çok değer verdikleri bitki, rahimde tahriş olmuş yerleri rahatlattığından, geçmiş hamileliklerinde sorunlar yaşamış kadınlara verilebilecek etkili bir yardımcıydı. Kartopu, bir rahim gevşeticisi olan skopoletin içerir; bu, geleneksel kullanımına da kanıt olarak düşünülebilir. Bitkinin kabuğu günümüzde modern bitki uzmanları arasında hâlâ popülerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız